Natuur

Je kunt kiezen of je binnen of buiten – of in een combinatie van beide – begeleid wilt worden.
Een wandeling in de natuur ontspant, werkt stressreducerend, is gezond en gewoon ook fijn. Je zintuigen worden aangesproken; je voelt de warmte of frisheid van de lucht, de zon of regen op je huid. Je spieren spannen zich in bij het stijgen en dalen op de Veluwezoom. Zo wordt de coaching die je ontvangt een totaalervaring, waarin naast je hoofd ook je lichaam, je zintuigen en de natuur je informatiebronnen zijn.

We voelen allemaal aan dat buiten in de natuur zijn heilzaam voor ons is. De afgelopen decennia is dit gevoel wetenschappelijk onderbouwd. Dit zijn enkele voorbeelden uit diverse onderzoeken die mij zeer aanspreken:

Patiënten met uitzicht op bomen kunnen na een operatie een dag eerder naar huis dan patiënten die uitkijken op een blinde muur. Ook hebben ze minder sterke pijnstillers nodig. (Ulrich, 1984)

Contact met de natuur heeft een gunstige invloed op hogere cognitieve functies die bijvoorbeeld nodig zijn om te plannen en problemen op te lossen. (Berman, Jonides&Kaplan, 2008; Bratman, Hamilton&Daily, 2012)

Een half uur tuinieren leidt tot een sneller en completer herstel van stress, afgemeten aan het stresshormoon cortisol, dan een half uur lezen in tijdschriften. (Van den Berg&Custers, 2011)

Bron: Waarom wij natuur nodig hebben. Factsheet Natuur&Gezondheid. IVN, 2013.

De wandelcoachsessies vinden plaats in de bossen van de Veluwezoom. Startpunt: Van Hasseltweg 2a, De Steeg (bij Arnhem). In Utrecht coach ik buiten in Amelisweerd.

 

Klik hier voor een impressie.

"Ik schakelde JA Coaching in om erachter te komen of ik op mijn plek was in mijn woonsituatie. Eén visualisatieoefening uit de wandelcoaching is mij bijgebleven. Ik moest me voorstellen dat ik ging slapen en beschrijven hoe ik wakker werd in mijn droomhuis en hoe dat eruit zag.  Vervolgens vroeg Anja me een boom te kiezen die deze plek voorstelde en letterlijk dit pad naar mijn droom (de boom) te wandelen. Hierbij waren er eerst een paar takken die de weg blokkeerden, die ik voorzichtig optilde, en bladeren die me kietelden. Na deze sessie was het mij duidelijk dat ik wilde verhuizen. 

Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe woning heb ik vaak teruggedacht aan deze takken (obstakels) en tegenslagen ging ik als blaadjes zien die me kietelden op mijn weg. Ik had vertrouwen en wist dat ik toch zou uitkomen waar ik wilde zijn.

Ondertussen heb ik een fantastisch appartementje waar ik me helemaal thuis voel, en zelfs het vriendje dat in mijn visualisatie aanwezig was, is nu in mijn leven. Ik kijk met dankbaarheid terug op de begeleiding van JA Coaching." Judith